Trisoplast

TRISOPLAST® reprezinta o inovatie în domeniul mineralelor impermeabile care ofera un numar însemnat de beneficii în comparatie cu materialele de impermeabilizare minerale traditionale. În Olanda, acest material a atins un stadiu avansat de dezvoltare tehnica si a fost testat cu succes de mai multe laboratoare independente cu privire la performantele sale. Începând cu anul 1992, tot mai multe tari au aprobat utilizarea acestui material ca bariera de impermeabilizare pentru numeroase aplicatii, devenind solutia preferata. Testele independente efectuate asupra materialului, precum si cercetarile aflate în curs de desfasurare confirma performantele deosebite ale acestui produs.

TRISOPLAST® este o marca înregistrata. Acest produs a fost dezvoltat de catre TRISOPLAST® Mineral Liners si este protejat de brevete de inventie. TRISOPLAST® este produs sub licenta TRISOPLAST® International.

TRISOPLAST® consta din urmatoarele componente principale:

 • material granular, de exemplu, nisip
 • bentonita
 • polimer


Aceste componente sunt amestecate în cadrul unor instalatii, adaugându-se în functie de necesitati, mici cantitati de apa. Astfel, TRISOPLAST® este instalat si compactat la continuturi de apa sub cele optime. Într-un prim stadiu se amesteca pulberea de polimer cu pulberea de bentonita apoi preamestecul de polimer-bentonita este amestecat cu materialul granular intr-un mixer mecanic pâna la obtinerea unui material omogen.

Pentru a controla dozarea componentelor, continutul de apa al bentonitei si al componentului granular trebuie determinat în prealabil si luat în considerare la calculul maselor pentru o setare corecta a statiei de preparare.

Amestecul final este neconsolidat, are un aspect granular, este lipsit de bulgari si permite o manipulare usoara. Amestecul de TRISOPLAST® este manipulat si compactat cu ajutorul unor utilaje conventionale pentru lucrari de pamant (excavatoare cu brat telescopic, compactoare usoare cu cilindru) într-un singur strat pe o baza bine pregatita în prealabil si având o capacitate de încarcare suficienta. Continutul initial de umiditate permite o prima aglutinare a materialului, conferindu-i un caracter coeziv, favorabil crearii unui strat bine compactat.

În cadrul amestecului se formeaza un gel argilos compus din bentonita calcica activata cu sodiu si polimeri, imediat ce stratul aplicat este supus actiunii unei umiditati suplimentare. Ansamblul de componenti chimici format din particulele de argila si polimer creeaza o structura geliforma foarte compacta (a se vedea figura 1 pentru detalii suplimentare).

Figura 1: Reprezentare schematica a interactiunii dintre bentonita si polimerStratul de TRISOPLAST® se instaleaza pe un substrat uscat, bine compactat (in asa fel incat nu se taseaza) si stabil, necesitând (asemeni altor etansari pe baza de bentonita) o suprasarcina suficienta, de cel putin 5 - 6 kN / m² (echivalenta cu un strat de acoperire de 25-30 cm de pamant sau echivalent). Pentru depozite de deseuri se utilizeaza straturi mai groase (în mod normal, de cel putin 1 m). În orice caz, destinatia unui proiect ramane responsabilitatea inginerului proiectant.

 


În comparatie cu barierele conventionale, formate din argile naturale si compactate în stare umeda, TRISOPLAST®are urmatoarele avantaje esentiale:

 • material de impermeabilizare foarte omogen fabricat din componente bine definite, realizat în instalatii de preparare care permit o dozare precisa în conditiile aplicarii unor masuri de asigurare a calitatii: datorita constantei proprietatilor materialelor, a inexistentei particulelor de dimensiuni excesive, a permeabilitatii joase si unor cerinte putin restrictive din punct de vedere al compactarii, materialul poate fi aplicat într-un singur strat de grosime scazuta
 • aplicare foarte rapida, asigurând astfel o mai buna coordonare cu firma care instaleaza geomembrana si o mai buna protectie împotriva influentei factorilor climatici
 • consum redus de material si efort logistic redus în vederea transportului
 • protectia geomembranei prin lipsa particulelor ascutite sau supradimensionale
 • deformabilitate plastica mult superioara, facând posibila instalarea unor sisteme de izolatie finala în zone dificile, fara luarea unor masuri temporare suplimentare
 • performanta îmbunatatita pe termen lung datorita scaderii considerabile a riscului de deshidratare si a aparitiei crapaturilor de uscare (compactare la continuturi de apa sub cele optime, eliberare întârziata a apei datorita proprietatilor izolatoare ale polimerului)
 • performanta îmbunatatita pe termen lung datorita scaderii considerabile a ratei de eliberare a apei necesare dezvoltarii radacinilor vegetale;
 • performanta îmbunatatita pe termen lung datorita inhibarii schimbului ionic
 • grosime mai scazuta a stratului acoperitor, permitând depozitarea unui volum mai mare de deseuri.

 


În Olanda, TRISOPLAST® a fost testat, evaluat si aprobat pentru utilizare în cadrul sistemelor de impermeabilizare a depozitelor de deseuri, de catre mai multe institute de stat sau din sectorul privat, sub îndrumarea Agentiei Olandeze pentru Energie si Mediu (NOVEM). De atunci, în Olanda, TRISOPLAST® a fost utilizat pentru impermeabilizarea unor suprafete de peste 4,6 milioane m2 (în decembrie 2003) dintre care: 1,2 miloane m2 izolare fundatii, 2,6 milioane m2 acoperiri pentru depozite de deseuri si peste 0,8 milioane m2 pentru alte scopuri. Alte aplicatii ale materialului în domeniul depozitelor de deseuri si al zonelor contaminate au mai fost realizate în urmatoarele tari: Germania, Belgia, Finlanda, Suedia, Italia, Malaiezia si România.

În Germania, produsul TRISOPLAST® a fost, de asemenea, examinat de comitetul de lucru "Trisoplast" format din reprezentanti ai agentiilor guvernamentale de mediu, precum si din experti independenti din cadrul universitatilor si agentiilor federale, ingineri consultanti si cercetatori. TRISOPLAST® a trecut toate testele fiind aprobat ca material corespunzator impermeabilizarii suprafetelor destinate depozitarii de deseuri în luna august 2002. Comitetul de lucru a concluzionat ca un strat de TRISOPLAST® cu grosime de 7 cm echivaleaza cu o bariera de geocompozit mineral cu o grosime de 50 cm conform Directivei Germane pentru Depozite de Deseuri (TASi). De la acea data, TRISOPLAST® a fost aplicat în mai multe proiecte din Germania.

In Romania, Trisoplast a fost aplicat in la un depozit de deseuri periculoase din Cluj, apartinand firmei producatoare de medicamente TERAPIA SA. Pentru aceasta lucrare, firma IRIDEX GROUP a luat TROFEUL CALITATII 2005, decernat de ARACO .