Acest site foloseste cookies pentru a va oferi functionalitatea dorita. Navigand in continuare, sunteti de acord cu plasarea de cookies, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.

Iridex a prezentat in judetul Dolj solutii smart de colectare a deseurilor

Bucuresti, 13 Aprilie 2018 –Iridex Group Plastic, parte a grupului Iridex - lider in tehnologii de mediu, constructii civile si industriale, a participat joi, 12 aprilie, la Caravana Smart City de la Craiova, eveniment organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate. Daca in acest moment colectarea selectiva a deseurilor este la circa 2%, avem obligativitatea de la Uniunea Europeana, dar si prin reglementarile incluse in Planul National de Gestionare a Deseurilor pentru a colecta selectiv pana la 40%, iar pe aceasta tema vor urma o serie de masuri care sa conduca la aplicarea colectarii selective intr-un mod mai inteligent si eficient pentru mediu.

 

Caravana Smart City ne-a condus de aceasta data la Craiova, fiind un nou prilej de a prezenta in tara tehnologiile smart si parteneriatele in care este implicata compania Iridex. Propunerea noastra are drept scop implementarea unor proiecte smart pentru mediu, respectiv solutii de gestionare inteligenta a deseurilor. Noi consideram ca nu se poate ca un oras sa se numeasca ”inteligent” daca nu abordeaza in mod holistic toate aspectele care guverneaza orasul, iar unul dintre aspectele foarte importante este mediul inconjurator, respectiv gestionarea deseurilor”, a declarat Alin Murariu, manager in cadrul companiei Iridex Group Plastic.

Gestionare inteligenta a deseurilor are in vedere colectarea separata a deseurilor organice pentru a permite tratarea acestora in instalatii de compostare. Astfel, deseurile pot fi valorificate sub forma de compost, aducand un aport important de nutrienti si substante humice solurilor. Iridex propune o serie de solutii pentru optimizarea activitatii de colectare a deseurilor, solutii inteligente pentru colectarea selectiva a acestora, precum si cresterea semnificativa a colectarii selective la nivelul comunitatilor pentru a indeplini normele impuse.

Interesat inca de la infiintare de asimilarea principiilor noi pentru protectia mediului si pentru sustinerea economiei circulare, IRIDEX Group Plastic propune un plan de investitii pe etape pentru implementarea unor solutii de Smart Waste Management, care au ca principal obiectiv atingerea unor tinte de reciclare de 60% din cantitatea totala de deseuri in anul 2030 si 65% in anul 2035. Masurile vin in intampinarea reglementarilor incluse in Planul National de Gestionare a Deseurilor, aprobat prin Hotarare de Guvern la finalul anului trecut.

Iridex se implica in proiecte de educare a populatiei in vederea colectarii selective, inclusiv prin introducerea practica a conceptului “platesti cat arunci”, astfel incat sa fie indeplinite premisele absolut necesare in vederea implementarii Planul National de Gestionare a Deseurilor.

Iridex Group Plastic propune ca implementarea sa fie facuta in doua etape. In prima etapa, obiectivul principal va fi colectarea separata a deseului biodegradabil si a deseurilor reciclabile. A doua etapa are ca scop cantarirea cantitatilor de deseuri biodegradabile si tarifarea cetateanului in functie de cantitatea de deseu biodegradabi pe care o produce, cointeresandu-l pe fiecare cetatean sa sorteze deseurile pentru a reduce cantitatea de deseu biodegradabil.

In termenii eficientei ecologice si economice, IRIDEX sustine crearea infrastructurii necesare pentru monitorizarea intregii activitati de colectare, stabilirea prioritatilor privind colectarea deseurilor tinand seama de informatiile primite din teritoriu prin intermediul senzorilor si cipurilor de identificare. Aceasta permite acuratetea datelor colectate, inclusiv a cantitatilor colectate si trasabilitatea deseului colectat.

Iridex Group a fost recunoscut pentru activitatea sa continua si efortul depus constant in promovarea solutiilor inteligente, prin castigarea Premiului de Excelenta la categoria Smart Building, in cadrul Galei Smart City Industry Awards 2017, pe baza unor criterii complexe.

Despre Caravana Smart City

Caravana Smart City este un program initiat si coordonat de catre Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate in parteneriat cu Ministerul Energiei.