Acest site foloseste cookies pentru a va oferi functionalitatea dorita. Navigand in continuare, sunteti de acord cu plasarea de cookies, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.

IRIDEX GROUP PLASTIC IN CONTEXTUL BIO ECONOMIEI CIRCULARE

Conferinta internationala “ECONOMIA CIRCULARA - PROVOCARI, TINTE SI SOLUTII PENTRU ROMANIA”, ed. a VIIIa

Pentru a face fata problemelor din ce in ce mai grave legate de degradarea mediului si de reducerea resurselor naturale disponibile, este imperios necesara trecerea de facto de la economia traditionala, de tip liniar, la bio economie si economia circulara, abordari mult mai sustenabile. Desi exista, la nivel european, reglementari in aceasta directie, lucrurile nu avanseaza pe cat de repede si usor ne-am dori.

 

Este motivul pentru care, in perioada 27 - 29 iunie, la Mamaia, ne-am intalnit cu parteneri din domeniul gestionarii deseurilor, operatori de salubritate, administratori de depozite si statii de sortare, transfer si de compost, reciclatori, organizatii de preluare a responsabilitatii in domeniul ambalajelor si a DEEE-urilor si cu reprezentanti ai autoritatilor locale, la conferinta internationala, ajunsa la a VIII-a editie, cu tema: "ECONOMIA CIRCULARA - PROVOCARI, TINTE SI SOLUTII PENTRU ROMANIA", organizata de Asociatia Romana pentru Managementul Deseurilor - A.R.M.D. impreuna cu ISWA – International Solid Waste Association.

Principalele teme de dezbatere au vizat:

 - Situatia managementului deseurilor din Romania din anul 2018; probleme si solutii legislative, tehnice, financiare si sociale pentru atingerea tintelor din anul 2020 si anul 2025 si eliminarea riscurilor de infringement;

 - Situatia managementului deseurilor la nivelul UE si a altor tari;

 - Conceptul de economie circulara si responsabilitatile tuturor participantilor la activitatea de management al deseurilor;

 - Solutii tehnice, economice si sociale de implementare in Romania a conceptului de economie circulara; solutii specifice conditiilor locale Romania.

 

De 12 ani, Iridex Group Plastic participa activ la implementarea bio economiei circulare in Romania, prin intermediul uneia dintre directiile sale de business - managementul deseurilor. Buna gestionare a deseurilor organice se inscrie in LC4 - unul dintre lanturile valorice in curs de dezvoltare pe baza de deseuri (organice), coordonata de baza a bio economiei.

 

Managementul deseurilor in Romania trebuie privit atat ca o sursa de profit si de materii prime secundare, cat si sub aspectul indeplinirii cotelor de colectare si reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene tuturor statelor membre. Tara noastra este departe de a-si indeplini aceasta sarcina si este intr-un permanent risc de infringement.

Consideram ca este responsabilitatea noastra sa oferim, pe langa produsele si tehnologiile de top (ex.: sistemul de compostare GORE® Cover), si consilierea necesara implementarii acestor tehnologii, precum si sfaturi despre rentabilizarea activitatii de colectare – inclusiv prin prezentarea unor exemple de succes, cum ar fi proiectul pilot de compostare a namolurilor de epurare de la Mioveni.

 

Reamintim cateva dintre beneficiile reciclarii deseurilor:

 - crearea de locuri de munca si dezvoltarea economiei locale

 - protectia si imbunatatirea solului

 - reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

 - obtinerea de energie regenerabila

 - eficientizarea resurselor si productia sustenabila/durabila de alimente

  - protectia habitatelor naturale si a biodiversitatii