Acest site foloseste cookies pentru a va oferi functionalitatea dorita. Navigand in continuare, sunteti de acord cu plasarea de cookies, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.

Cercetare pe eco-tehnologii alaturi de Universitatea Politehnica Bucuresti

Compania Iridex Group Plastic este partener in cadrul proiectului PROVED, Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor, alaturi de Universitatea Politehnica Bucuresti si o serie de alte entitati. Proiectul PROVED are in vedere sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii prin asigurarea accesului la expertiza si facilitatile de cercetare ale UPB si oferirea de solutii inovatoare si eco-tehnologii pe baza carora IMM-urile sa poata initia afaceri. 

 

Pe 26 iulie 2018, la rectoratul UPB, Sala Senatului, a avut loc reuniunea partenerilor actuali (UPB, Iridex Group Plastic, ECO Bihor Oradea), cu scopul de a defini rolul fiecaruia dintre acestia in cadrul proiectului, precum si de a identifica posibili noi parteneri, interesul indreptandu-se catre Optoelectronica, IND-AGRO-POL cluster, Art Intermed.

Printre obiectivele proiectului se regasesc:

  • Alegerea solutiei optime de pretratare a deseurilor municipale pe baza rezultatelor cercetarilor experimentale realizate de organizatia de cercetare
  • Obtinerea de subproduse valorificabile material rezultate din procesele de tratare biologica a deseurilor si pregatirea lor prin compostare, pentru utilizarea in agricultura, parcuri si gradini, ca ingrasamant natural; activitati experimentale pentru optimizarea retetelor de compostare pentru diferite procese tehnologice de compostare si echipamente in vederea obtinerii diferitelor calitati de compost

Din partea Iridex Group Plastic, ing. Alin Murariu a prezentat activitatile din domeniul infrastructurii de mediu derulate pana acum de companie, precum si interesul comun pentru adoptarea la nivel national a unei legislatii si a unor normative bazate pe rezultatele celor mai noi tehnici din domeniul compostului.

Intalnirea a constituit si lansarea oficiala a proiectului, si s-a bucurat de o parte introductiva consistenta, sustinuta de personalitati precum dl Mihnea Costoiu - rector UPB, prof. dr. ing. Gigel Paraschiv - secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, prof. dr. ing. Tudor Prisecar - prorector UPB, prof. dr. ing. Adrian Alexandru Badea - presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si vicepresedintele Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica din Romania, Catalina Gusavan - director general, Primaria Municipiului Bucuresti, Florentina Tanasoiu, consilier in cadrul Directiei Generale Deseuri si Situri Contaminate, Ministerul Mediului.

Dr. ing. Adriana Mircea – director pentru dezvoltare, Iridex Group Plastic, si dr. ing. Zoltan Attila Pasztai, director Eco Bihor Oradea, au subliniat importanta implementarii si atingerii obiectivelor de proiect specifice fiecaruia dintre cei implicati.

Partea a doua a evenimentului a fost deschisa de doamna prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu – presedintele Senatului UPB, care a reamintit importanta initierii de proiecte de cercetare-dezvoltare cu finantare din fonduri de la Comisia Europeana, referindu-se cu precadere la Proiectul PROVED, la tematica actuala a acestuia in contextul dezvoltarii si aplicarii politicilor de mediu, si la importanta rezultatelor cercetarii in vederea eficientizarii masurilor de reciclare a deseurilor si de asigurare a implementarii unei economii circulare in Romania.