Acest site foloseste cookies pentru a va oferi functionalitatea dorita. Navigand in continuare, sunteti de acord cu plasarea de cookies, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.

Primele rezultate ale experimentului de compostare de la SEAU Galati, din cadrul proiectului PROVED, la Ziua Mondiala a Apei 2019

In anul 1992, la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, Adunarea Generala ONU desemna data de 22 martie ca Zi Mondiala a Apei, in incercarea de a atrage atentia asupra rolului crucial al acestei resurse in dezvoltarea durabila, dar si asupra importantei bunei gestionari a unei resurse regenerabile, dar extrem de vulnerabile.

 

Din 1993, Ziua Mondiala a Apei se sarbatoreste si in Romania. Evenimentele publice organizate cu acest prilej sunt o buna ocazie de a duce sarbatoarea de la un nivel pur declarativ spre schimbul valoros de experienta. Este ceea ce se intampla de cativa ani si la Calarasi, cu sprijinul autoritatilor locale si al ECOAQUA S.A.

Ca furnizor de solutii din sfera gestionarii apei, Iridex Group Plastic a ales sa fie partener al intalnirii anuale de la Calarasi, oras care gazduieste si sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia.

Accesul la apa potabila si canalizare in conditii de siguranta si igiena este recunoscut la nivel international ca drept al omului, statutat ca atare, in 2010, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Anul acesta, Ziua Apei a stat sub sloganul “Apa pentru toti”. Apa pentru toti, ca acces la apa curenta si canalizare, reprezinta insa un proiect dificil, marcat de numeroase probleme, intrucat implica ajungerea la o retea de distributie extrem de densa si, la capatul celalalt, generarea de cantitati uriase de namoluri provenite de la statiile de epurare, context care ne-a permis sa impingem discutia spre tratarea acestui namol astfel incat el sa poata fi inclus in Economia Circulara, prin folosirea in deplina siguranta ca resursa in agricultura, in conformitate cu prevederile europene.

  

 

Iridex Group Plastic este partener in proiectul PROVED, proiect avand ca scop cresterea transferului de cunostinte, tehnologie si personal cu competente CDI intre mediul public si cel privat.Ne-am implicat in acest parteneriat cu scopul de a obtine cunostinte, inclusiv abilitati si competente care vor raspunde nevoilor strategice de dezvoltare a intreprinderii, a dezvolta solutii inovatoare pentru obtinerea de produse si procese, tehnologii noi/ imbunatatite cerute de piata, in domeniul compostului. La intalnirea de la Calarasi, cu reprezentati ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Ecoaqua (formata din 38 de unitati administrativ-teritoriale din judetele Calarasi si Ialomita) si cu conducerea operatorului public ECOAQUA S.A., furnizorul de servicii de alimentare cu apa, avand in aria de operare si 6 statii de epurare, am povestit despre primele rezultate obtinute in cadrul Experimenului de compostare a namolului provenit de la statia de epurare a orasului Galati in cadrul proiectului PROVED. Datele obtinute vin sa sustina rezultatele de la SEAU Mioveni, unde am inaugurat, in septembrie 2016, primul proiect din Romania avand ca scop compostarea namolurilor de la statiile de epurare, si sunt confirmarea faptului ca compostarea in sistem GORE® Cover este o solutie eficienta atat tehnic, cat si economic, scalabila, usor de implementat si de operat, capabila sa inchida lantul tratarii apelor uzate si sa genereze profituri pentru operatorii statiilor de epurare, in urma vanzarii compostului obtinut – compost de foarte buna calitate, igienizat, acceptat pentru imprastiere pe terenurile agricole de legislatia europeana.