Acest site foloseste cookies pentru a va oferi functionalitatea dorita. Navigand in continuare, sunteti de acord cu plasarea de cookies, cu scopul de a va oferi o experienta imbunatatita.

Aplicarea economiei circulare in sectorul apei – Constanta, 19 aprilie 2019, Universitatea Ovidius

Necesitatea adoptarii principiilor economiei circulare in Romania nu mai poate fi contestata. Tranzitia de la nivelul declarativ la actiune concreta, insa, presupune implicare reala, schimb de experienta si programe functionale care sa fie implementate.

 

Este contextul in care s-au desfasurat, la Constanta, conferinta Aplicarea economiei circulare in sectorul apei, a doua dintr-o serie de evenimente in cadrul proiectului “STRATEGIA PENTRU TRANZITIA ROMANIEI SPRE ECONOMIA CIRCULARA 2020-2030 (ROCES)” parte integranta a Parteneriatului pentru Economie Verde si Zero Deseuri in Romania pana in 2030, evenimente organizate de Institutul pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu “Ernest Lupan”– IRCEM si Ministerul Mediului, in colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, alte 12 ministere direct interesate si o serie de parteneri din zona publica si cea privata.

Conform elaboratorilor proiectului, ROCES “vizeaza fundamentarea pilonilor ce vor sustine implementarea economiei circulare in Romania, prin implicarea tuturor actorilor reprezentativi: societate civila, administratie, sectoare industriale, mediul academic, infrastructura sociala si atragerea suportului financiar necesar. Studiul intentioneaza sa adune opinii privind circularitatea si penetrabilitatea economiei circulare prin cooperare teritoriala, astfel incat sa atingem viziunea noastra, ca pana in 2030 Romania sa fie lider in Europa Centrala si de Sud-Est in economia circulara.”

Iridex Group Plastic, membru fondator al Asociatiei Romane a Compostului si parte activa in cadrul proiectului PROVED, nu putea lipsi de la intalnirea organizata la Constanta, care a adus in discutie modul in care principiile economiei circulare pot fi adoptate in sectorul gestionarii apei. In domeniul apelor uzate, avem deja experienta proiectului pilot de la Mioveni, unde am inceput, in 2016, compostarea namolurilor provenite de la statia de epurare a orasului.

Un al doilea experiment de compostare a namolurilor de epurare il avem  in desfasurare, in prezent, la SEAU Galati, in cadrul proiectului PROVED (Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor). Primele rezultate de la Galati au fost prezentate in cadrul conferintei de catre ing. Alin Murariu – colegul nostru din Departamentul Tehnologii de Mediu si director executiv al Asociatiei Romane a Compostului.

https://www.youtube.com/watch?v=lifA1ZJQliA